Na čtvrtek 19.července připravilo Středisko ekologické výchovy Český ráj přednášku spojenou s besedou a promítáním na téma „Léčivé účinky hub“. Přednášet bude známá mykoložka, autorka knihy na téma léčivé houby RNDr. Anna Lepšová. Přednáška proběhne od 14 hodin v Domě seniorů - ; Penziónu pohoda v Žižkově ulici v Turnově.
V naší české kuchyni jsou houby tradičně zastoupeny a dávají pokrmům charakteristickou chuť a vůni. Kromě chuťových vlastností však mají houby významnou výživovou a nutriční hodnotu. Zvláště houby dřevokazné (hlíva ústřičná, penízovka sametonohá a houževnatec jedlý - Šii-také) obsahují množství zdraví prospěšných látek. Jde zejména o množství bílkovin, vitamínů a cytostatických látek.
Houby také obsahují látky, které jsou účinné při snižování hladiny cholesterolu, snižování krevního tlaku a úpravě hladiny cukru při onemocnění cukrovkou. Velmi významné jsou též účinky antialergické a účinky preventivně protinádorové. Tyto významné účinky vedly i k výrobě léků z hlívy ústřičné (např. Remasan). Tyto látky se vyskytují v nejúčinnější formě právě v čerstvých plodnicích. Všechny tyto vlastnosti některých dřevokazných hub nám dávají do budoucnosti dobrou naději ve vypořádání se s řadou civilizačních chorob.