V pátek 13. října od 17:30 hodin se v multimediální učebně ZŠ Barvířská v Liberci uskutečnila přednáška o biovínech a vínech z integrované produkce, na kterou navazovala řízená degustace pod vedením sommeliera Ing. Romana Pšeji ze Zlína.
Téměř 20 zájemců o tuto problematiku vyslechlo přednášku o rozdílech mezi víny z ekologických způsobů zemědělství a víny konvenčními a zdegustovalo 14 vzorků vysoce kvalitních, převážně přívlastkových vín. K dispozici byl rovněž Archivní sýr, který výborně doplnil představované vzorky. Na závěr každý vyplnil anketní lístek, kam uvedl 3 vína, která ho nejvíce oslovila. Byl vylosován jeden účastník, který si odnesl víno, které uvedl na prvním místě! Cíl přednášky s degustací - představení vín z ekologického vinohradnictví jako alternativy ke konvenčním vínům - byl splněn. Děkujeme Ing. Romanu Pšejovi za shromáždění vybraných vzorků a za zajímavou degustaci a řediteli ZŠ Barvířská Mgr. Miloši Kuželkovi za zapůjčení multimediální učebny.
(za 1. místo 3 body, za 2. místo 2 a za 3. místo 1 bod)
Umístění |
Víno |
ročník |
kvalita |
výrobce |
BIO/IP |
hodnocení |
1. |
Cabernet Sauvignon |
2003 |
pozdní sběr |
Patria Kobylí |
IP |
20 |
2. |
Rulandské bílé |
2000 |
kabinet |
Vinea Znojmo |
IP |
18 |
3. |
Cabernet Moravia |
2002 |
pozdní sběr |
Abrle Pavlov |
BIO |
14 |
4.-5. |
Palava |
2003 |
výběr z hroznů |
Abrle Pavlov |
BIO |
8 |
|
Palava |
1997 |
pozdní sběr |
Patria Kobylí |
IP |
8 |
6. |
Muškát moravský |
2004 |
pozdní sběr |
Abrle Pavlov |
BIO |
6 |
7. |
Zweigeltrebe |
2005 |
pozdní sběr |
Konečný |
|
5 |
8.-9. |
Sauvignon |
2001 |
kabinet |
Vinea Znojmo |
IP |
4 |
|
Chardonnay |
2003 |
výběr z hroznů |
Bonus Eventus |
|
4 |
10. |
Smaragd - cuvéé Ryzlink r., Sauvignon, Rulandské bílé |
2001 |
jakostní |
Vinea Znojmo |
IP |
3 |
11.-14. |
Muškát moravský |
2002 |
pozdní sběr |
Vinařství Ovčačík |
IP |
|
|
Zweigeltrebe |
2001 |
jakostní |
Vinařství Ovčačík |
IP |
|
|
Ryzlink rýnský |
2000 |
pozdní sběr |
Vinea Znojmo |
IP |
|
|
Svatovavřinecké |
2004 |
jakostní |
Vinařství rodiny Špalkovy |
|
|
Pozn.: Vína starší 3 let jsou dle vinařského zákona považována za archivní.
Ing. David Kavan