V sobotu 19. května jsme se vypravili s Ekoporadnou Orsej při Společnosti pro Jizerské hory, o.p.s. do Vsi u Černous na Frýdlantsku na statek, který se zabývá chovem koz a výrobou kozích sýrů a mléka. Akce se konala v rámci kampaně „Biopotraviny 2007“.
Dvůr Hlaváč byl po roce 1989 vrácen v restituci původním majitelům ve značně zdevastovaném stavu. Byl kompletně zrenovován a již několik let slouží opět zemědělským účelům, dále pak společenským akcím a ekosturistice.
Majitelka - Anna Ondřejíková - nás provedla krásným statkem, který byl postaven na místě strážní tvrze, jež chránila trojzemí Pruska Slezska a Čech. V zachovalé barokní části je malé zemědělské muzeum a vlastní mlékárna, v renesanční části potom pokoje pro ubytování turistů, rytířský sál pro společenské a kulturní akce a vlastní prostory k bydlení majitelů.
Měli jsme možnost ochutnat tři druhy skvělých kozích sýrů (čerstvý přírodní, s bylinkami a česnekem a zrající sýr s bíllou plísní stylu hermelínu). Na závěr jsme vše zapili čerstvým kozím mlékem. Dvůr Hlaváč má momentálně stádečko 26 kusů hnědých harckých koz, které se sice vyznačují nižší dojivostí, zato však kvalitnějším mlékem. Nejlepší dojnice dají denně přes 3 l mléka. Kozy jsou celý den na pastvě, večer se zaženou na statek a podojí, ráno se opět podojí a vyženou zpět na pastvu.
Děti nejvíce ocenily, že si mohly kozy na pastvě nakrmit a pohladit si je, dospělí zase nakoupili domů sýry a mléko. Někteří využili možnosti zúčastnit se Valdštejnských slavností ve Frýdlantě. Asi 200 m od statku je nový turistický hraniční přechod do Polska, kde je nedaleko za hranicí velké jezero Witka na řece Smědé.
Strávili jsme velice příjemné dopoledne v této zapadlé obci u polských hranic, která nabízí zajímavé možnosti pro turisty i cyklisty. Pokud půjdete nebo pojedete kolem, nezapomeňte se zastavit na „kozím“ statku!