V sobotu 1.4. se v DDM Vikýř uskutečnila jedna z prvních akcí pořádaná v rámci projektu Orsej nazvaná Zdravé vaření. Účastníci se naučili vařit jedno bezmasé jídlo, měli možnost ho ochutnat a také se dozvěděli, jak roztřídit odpady z vaření a jak si vybrat výrobek co nejšetrněji vzhledem ke svému zdraví a životnímu prostředí. Vzhledem k zájmu účastníků se bude vařit každou první sobotu v měsíci, vždy od 15:30 v prostorách kuchyňky DDM Vikýř. Další Zdravé vaření se uskuteční 6.5., tentokrát se naučíme uvařit jedno lehké jídlo z turecké kuchyně.
Recept z 1.4.2006
Gratinované brambory a restované kapustičky s česnekem
Suroviny:
Brambory
Olej
Smetana
Tvrdý sýr
Muškátový oříšek
Pepř
Sůl
Růžičková kapusta ( brokolice či jiná zelenina )
Česnek
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, poté vymažeme zapékací misku olejem a vyskládáme do ní první vrstvu brambor, brambory posypeme nastrouhaným muškátovým oříškem ( jemně až esenciálně ), strouhaným sýrem ( jemně až esenciálně ), solí a pepřem, překryjeme další vrstvou brambor a takto postupujeme až je miska plná. Brambory zalijeme malým množstvím smetany, misku přiklopíme a dáme péct do předehřáté trouby, cca po 15-ti minutách misku odklopíme a necháme zvolna dopéct, až vrchní vrstva brambor zrůžoví. Zatímco se brambory pečou připravíme si kapustu ( brokolici… ), očistíme ji a vložíme do osolené vroucí vody, necháme vařit cca 3 - 5 minut. Poté zeleninu prudce zchladíme studenou vodou, aby si zachovala křehkost. V pánvi rozpálíme malé množství oleje, vložíme kapustu a zlehka ji orestujeme s utřeným česnekem. Hotovo! Dobrou chuť!
Tento pokrm se dá jíst samostatně nebo jako příloha k jakémukoliv masu.